Blog

Carrier oil for perfume

Parfum van Jezus. Parfum die ontstaat uit lijden. Ik wil graag beginnen met een bijbeltekst uit 2 Korintiërs. Ik gebruik de Engelse vertaling, omdat ik die net wat duidelijker vindt.

Lees je met me mee?

God always makes his grace visible in Christ, who includes us as partners of his endless triumph. Through our yielded lives he spreads the fragrance of the knowledge of God everywhere we go. We have become the unmistakable aroma of the victory of the Anointed One to God—a perfume of life to those being saved and the odor of death to those who are perishing. The unbelievers smell a deadly stench that leads to death, but believers smell the life-giving aroma that leads to abundant life. And who of us can rise to this challenge? 2 Corinthians 2:14,15 TPT

Parfum maken ging vroeger anders dan nu, er is een hele geschiedenis in het maken van parfum. Maar in eerste instantie werd het voornamelijk gemaakt door het persen en weken van bladeren, wortels en bloemen. Dit werd later gemengd met olijf- of druivenpitolie. Veel voorkomende geuren waren die van rozen, lelies, mirte, iris en jasmijn.

Ik wil het graag over de lelie hebben. De lelie staat onder andere voor beminnelijkheid, zuiverheid en eenheid. De witte lelie staat voor maagdelijkheid en zuiverheid. Dit zijn eigenschappen die passen bij de Here Jezus. Jezus is beminnelijk, Hij is zuiver, Hij is één, puur, geboren uit een maagd.

Ik was laatst bij iemand thuis waar een mooie boeket bloemen op tafel stond met lelies er in. Ik vond de geur heerlijk en was aan het genieten van de geur in haar woonkamer. Voor sommigen is de geur van lelies heerlijk, voor anderen is het echter vreselijk. Ze kunnen die geur niet verdragen.

Een parfum krijgen uit bloemen is een proces waarin de bloem behandeld wordt, gekneusd wordt. Om een paar druppels parfum te krijgen moeten er heel wat bloemen zijn die gebruikt kunnen worden. En dan ook nog van een goede kwaliteit. Wij willen ook graag de geur van Jezus dragen. Wij willen graag in bloei staan voor Hem.

Maar wist je dat jouw bloemen gekneusd worden om het parfum eruit te kunnen halen? Dat in mijn voorbeeld de lelie die de Heilige Geest in jou laat groeien, gekneusd moet worden, een proces moet ondergaan om een parfum te krijgen die voor sommigen een heerlijke geur is en voor anderen afstotelijk? Zoals in de tekst staat: “The unbelievers smell a deadly stench that leads to death, but believers smell the life-giving aroma that leads to abundant life”.

Ik geloof dat wij als dochters van God moeten gaan begrijpen wat de kosten zijn. God heeft je niet geroepen om alleen in bloei te staan, God heeft je geroepen om Zijn geur te verspreiden. “Through our yielded lives he spreads the fragrance of the knowledge of God everywhere we go.” Dat kost je wat. Het is een leven dat is toegewijd aan Jezus. Het is een weg die je alleen met de hulp van de Heilige Geest kan afleggen. We hebben de Helper nodig om niet weg te lopen voor lijden, niet weg te lopen voor situaties die we lastig vinden, niet weg te lopen als het moeilijk is. Maar er samen met de Heilige Geest doorheen te willen gaan.

Ik moet denken aan de vrienden van Daniël die God boven de koning kozen en die in het brandende vuur werden gegooid. Ze werden niet behoed voor de oven, maar er kwam hulp om hen bij te staan en ze kwamen ongeschonden uit het vuur.

Ik denk aan Daniël die bij de leeuwen werd gegooid omdat hij God diende. Hij werd niet weggetrokken uit de situatie, maar er werd voor hem gezorgd in de leeuwenkuil. Ik moet denken aan Esther die voor een hele moeilijke situatie kwam te staan en moest kiezen welk leven ze wilde leiden. Ze koos ervoor om de gevaarlijke weg te nemen en God stond haar bij. Ik moet denken aan David die jarenlang moest vluchten voor Saul, terwijl hij al gezalfd was tot koning. Hij koos ervoor om de weg van God te gaan, en God was hem nabij.

Ik moet denken aan het volk Israël dat door de Rode Zee moest om gered te worden van de Egyptenaren. God haalde de zee niet weg, maar zorgde dat ze er dwars doorheen konden.

Ik moet denken aan het volk van Israël als ze wederom voor een barrière staan, nu namelijk de Jordaan. En God niet een andere weg heeft voor ze, maar ook hier een weg geeft dwars door het obstakel.

Wat is er in jouw leven wat je tegenhoudt? Wat zijn de obstakels, de pijnen, de trauma’s waar je niet doorheen wilt? Niemand van ons wil toch in een leeuwenkuil? Niemand van ons wil toch op een strand staan voor een zee met een vijand in onze rug? Niemand van ons wil toch een keuze maken als Esther en weten dat het je vreselijk veel kan gaan kosten? Niemand van ons wil toch een stap zetten in een Jordaan en niet weten hoe de situatie er daarna uit zal gaan zien?

Maar we zijn geroepen om een leven van geloof te gaan leiden. We zijn geroepen om moedige strijders in Gods koninkrijk te zijn. En dat gaat gewoon over jou en mij. Want God zoekt mensen die zijn parfumdragers willen zijn. Parfumdrager worden kost je wat! Je zult door het proces van het maken moeten. Dat betekent dat je niet op de oever kan blijven staan. Dat betekent dat je die nare situatie onder ogen moet gaan zien. Dat je verborgen trauma’s in de ogen gaat kijken. Dat je soms in een leeuwenkuil terecht kan komen. Dat je door een zee moet met bruisend water als muren aan weerskanten van je. En dit kan je alleen maar doorstaan door de kracht van de Heilige Geest. Je hebt moed nodig om stappen te durven zetten. Zonder de Heilige Geest is dit niet te doen. Maar wil je opstijgen boven je trauma, wil je verder dan het strand van de Rode Zee, wil je weg van de oever van de Jordaan en het beloofde land gaan innemen, wil je het koningschap net als David gaan voeren? Dan moet je in geloof de eerste stappen gaan zetten.

Dat doe je samen met de Heilige Geest. Hij gaat je hier stap voor stap in leiden. Hij zal niet alles tegelijk laten zien, want daar kunnen wij vaak niet goed mee omgaan. Maar je kunt Hem volledig vertrouwen. Hij is onze gids, onze helper, onze hersteller, onze leidsman, ons geheime wapen. Hij is degene die we nodig hebben om te worden tot een parfum.

Ik wil niet dat de bloemen die in mijn leven tevoorschijn komen afvallen en verdwijnen. Ik wil dat de Heilige Geest de bloemen die Hij in mij laat groeien neemt en ze gebruikt om er een geestelijk parfum van te maken.

In de kerken wordt vaak gesproken over de vrucht van de Geest. Ik geloof dat dit het proces is van parfum maken. De bloemen die aan jou komen, durf je die af te staan om er parfum van te laten maken? En ik wil er echt bij zeggen dat het zeer doet, dat het je echt veel gaat kosten. Niet voor niets wordt de Heilige Geest Helper genoemd, we hebben Hem vreselijk nodig. Maar wat Hij in jou en mij gaat doen, daar is niets mee te vergelijken.

Je kunt op de oever blijven kamperen. Je kunt op het strand de zee blijven bekijken en altijd in angst zijn voor het leger achter je. Je kunt ervoor kiezen om keuzes te maken waardoor je niet door het vuur hoeft en je niet naar voren hoeft te komen.

Maar dan zul je nooit gaan ervaren waarvoor jij bent gemaakt. Je zult nooit Gods kracht in jouw leven gaan opmerken. Je zult nooit het parfum van Jezus op je gaan ruiken.

We zijn gemaakt voor een tijd als deze. Twijfel nu niet langer, maar laat de Heilige Geest je meenemen het water in. Laat de Heilige Geest je meenemen naar je pijn, naar je trauma. En laat Hem een weg maken waardoor je verder kunt, waardoor er herstel zal komen. Laat Hem de muil van de leeuwen sluiten, terwijl jij je geloofsreis aflegt.

We leven in een wereld waar veel pijn is en veel ellende en waar satan brullend rondgaat. Nu is het tijd om te laten merken wie wij zijn. Heel de schepping staat op de tenen om de kinderen van God zichtbaar te zien worden.

“The entire universe is standing on tiptoe, yearning to see the unveiling of God’s glorious sons and daughters”. Romans 8:19 TPT

Waar staan wij? Staan we nog aan het water? Bang om onze voeten nat te maken? Staan we nog tussen de meute en durven we onze stem niet te laten horen?

Je bent niet alleen, je bent gemaakt om er doorheen te gaan. Je zult onderweg niet omkomen. Je bent al gekocht en betaald door Jezus, het is Zijn parfum dat jij gaat dragen. Je zult echt er doorheen moeten, maar je zult ervaren dat de Heilige Geest je er dwars doorheen gaat helpen. De overwinning is al binnengehaald door Jezus. De uitkomst van je reis ligt al vast.

En als je aan de andere kant uit de rivier stapt, als je uit de leeuwenkuil stapt, dan zal de geur van Christus op jou zijn. En die geur zal voor satan en zijn leger angstaanjagend zijn. En voor de kinderen van God zal het een geur zijn die ontzettend aantrekkelijk is.

Ik weet niet waarom de Heilige Geest me zo dringt om dit te schrijven, maar ik geloof dat het echt tijd is dat de dochters (en ook zonen) van God gaan opstaan. Dat we niet langer bang zijn, maar gaan vertrouwen op de Heilige Geest. Hij is volledig te vertrouwen. Dat moeten we echt gaan leren. En daarom mag je dat stap voor stap gaan doen. Het hoeft niet in één keer, dat kunnen wij namelijk niet zo goed. Maar de Heilige Geest is al super trots op jouw eerste stap in vertrouwen en daarna de volgende en dan de volgende, tot je aan de overkant van de zee weer omhoog mag komen!

Weet dat de hemel ons toejuicht als wij onze geloofsstappen zetten. Weet dat Jezus het heeft over jou in de hemel, over hoe jij losbreekt van je angst en je eerste stappen in geloof zet.

Ja, het gaat over jou lieverd! Jezus nodigt jou persoonlijk uit om Hem te vertrouwen. Er staat veel op het spel. Laat jouw bloemen niet verwelken, laat jouw parfum niet verloren gaan.

Ik had eigenlijk dit stukje al afgesloten, toen ik ineens nog bedacht dat olie de drager is van het parfum. Olie staat ook voor de Heilige Geest! Is dit niet een prachtig beeld? De bloemen in ons leven, de vrucht van de Geest ontvangen we van de Heilige Geest. Als je voor Jezus kiest dan zul je vrucht gaan dragen. De Heilige Geest gaat met die vruchten, met de bloemen iets wonderlijks doen. Hij maakt door jouw gehoorzaamheid en vertrouwen er een parfum van. Het parfum van de Geest. En Hijzelf is de drager, de olie van het parfum. De olie zorgt dat de geur hecht aan de huid en de geurintensiteit is hoog door de olie. Hoe bijzonder is dit? De Heilige Geest zorgt voor de verspreiding! Voor het vasthouden van de geur. Jij levert gehoorzaamheid en vertrouwen. Oh, wat een lieve Vader hoe Hij in zijn wijsheid dit bedacht heeft. Het is een geestelijk proces waar we in zitten, maar oh wat gaan wij lekker ruiken!! Wat een heerlijke geur en tegelijk wat een gevaarlijke geur voor het duister in deze wereld.