Blog

Rejoice!

‘His grace is all over you, you are so loved!’

Heb je ook van die momenten dat je denkt:
Wow, ik zie God in alles om me heen en ik leef met volle teugen? Ik sta ten volle in Gods plan voor mijn leven? En vlak daarna ervaar je een enorme strijd en lijkt alles anders te gaan?

Ik wel in elk geval. Soms ervaar ik zo Gods genade over mijn leven. Zijn voorzienigheid en Zijn leiding. Maar daarna kan ik dan zo’n strijd ervaren omdat het er anders uitziet dan ik dacht. Omdat ik liever al wat verder was geweest. Omdat ik al iets heb gezien van de belofte en toch nog moet wachten.

Ik moet dan aan Jozef denken, aan Abraham, aan David en zovelen uit de Bijbel die van God een belofte kregen en deze echt niet meteen in vervulling zagen gaan. Zij zullen hun dieptepunten ook hebben gehad. Zij zullen ook strijd hebben gekend. Maar wij kennen hun verhalen van begin tot eind en weten dat God uiteindelijk deed zoals Hij had beloofd. Ik denk dat David ook de weg lang vond. Hij werd gezalfd met olie door Samuel en heeft daarna jaren moeten wachten tot zijn koningschap in het natuurlijke aanbrak. Hij heeft niet zelf het heft in handen genomen en Saul het koningschap afgenomen, hij wachtte op Gods timing. In die tussenliggende jaren heeft God hem voorbereid en klaargemaakt voor het koningschap. Denk ook aan Jozef die een droom van God had gehad en dit al (te?) snel deelde met zijn familie. Wat zal hij gedacht hebben in de gevangenis, in het huis van Potifar? Maar wij weten: Gods grace was all over him. Zo ook bij ons! Wij hebben niet het totaalplaatje. Maar mogen weten dat in de tussenliggende periode Gods genade over ons heen is, ons bedekt. Hij laat nooit los wat Hij begonnen is.

Durf je Hem te vertrouwen al gaat het 100 procent anders dan je denkt? Al gebeuren er dingen die je niet had verwacht? Al moet je dingen doen die je niet zo leuk vindt? Moeilijk? Ja! Maar ik hou me dan vast aan de wetenschap dat God dit weet en Hij zijn kinderen brengt naar het land van de belofte. Hij is een eindeloos goede Vader en Hij zal ons leiden over Zijn wegen. Zijn wegen zijn niet mijn wegen. Zijn plannen zijn niet mijn plannen. Bid met mij dat God onze ogen, onze oren opent om Zijn genade over ons leven te zien.

Eigenlijk kan Jesaja het veel beter zeggen:

“For My thoughts are not your thoughts,
Nor are your ways My ways,” declares the Lord.
“For as the heavens are higher than the earth,
So are My ways higher than your ways
And My thoughts higher than your thoughts.
“For as the rain and snow come down from heaven,
And do not return there without watering the earth,
Making it bear and sprout,
And providing seed to the sower and bread to the eater,
So will My word be which goes out of My mouth;
It will not return to Me void (useless, without result),
Without accomplishing what I desire,
And without succeeding in the matter for which I sent it.
“For you will go out [from exile] with joy
And be led forth [by the Lord Himself] with peace;
The mountains and the hills will break forth into shouts of joy before you,
And all the trees of the field will clap their hands.
“Instead of the thorn bush the cypress tree will grow,
And instead of the nettle the myrtle tree will grow;
And it will be a memorial to the Lord,
For an everlasting sign [of His mercy] which will not be cut off.


– Isaiah 55: 8-13