Blog

Organise your wardrobe

Marie Kondo kan goed orde aanbrengen, maar Alieke Dijkshoorn kan er ook wat van!’

Je kledingkast doornemen, voor de ene vrouw easy voor de ander een enorme klus.
En toch is het juist in het voorjaar zo fijn om even lekker op te ruimen. Het geeft ruimte in je hoofd als je weer overzicht hebt ’s morgens bij het kiezen van kleren. Of ’s avonds als dat jouw moment is om je kleren uit te zoeken voor de volgende dag. Sommige kasten puilen uit van alle kleren, waarvan je de helft niet aantrekt. Ik zie bij vrouwen kleding in de kast met de prijskaartjes er nog aan. Zonde toch?!
Hoe zorg je er nou voor dat je weer goed in beeld hebt wat je nog hebt en wat er bij mag komen?

Hier wat tips:

 • Pak een lekkere cappuccino of thee en twee kratten of tassen. Trek je terug bij je kast en neem er even de tijd voor.
 • Haal alles uit je kast en begin met een sopje over de planken. Dat meteen weer gehad!
 • Dan ga je bij elk kledingstuk bepalen of je het nog mooi vindt en of het nog past? Als het niet meer past? Is het reëel dat je weer in een maat S gaat passen nu je al maanden in maat M zit?

Wees eerlijk en nuchter. En wees trots op het lijf dat je hebt gekregen. Misschien heeft het wat meer zorg van je nodig? Dat kan! Maar wees vriendelijk voor je lichaam!

 • Is het kledingstuk echt kapot of verkleurd? Dan kan het weg.
 • Kan het nog gerepareerd of moet het even gewassen en gestreken? Leg deze kleding apart om hier mee bezig te gaan. Maar ook hier, wees reëel. Het is niet de bedoeling dat deze krat met kleding op zolder komt te staan. Doe er dus ook echt iets mee. Dat helpt! Bel dus even je knappe naaiende schoonmoeder 😉 en vraag haar je te helpen met de repareerklus.
 • Bij elk kledingstuk bepaal je of je er nog blij van wordt. Past het nog bij je? Toen ik achter in de twintig was droeg ik andere kleding dan nu achter in de dertig.
 • Kleding waar jij je niet meer prettig in voelt is voor een andere vrouw perfect. Dus noooooit weggooien.

Breng het naar een tweedehandswinkel als Appel & Ei, Dorcas, Het Goed, lokale tweedehandskledingwinkels. Of misschien wordt een vriendin er blij van. Ik ben voorstander van tweede rondes. Er zijn zat vrouwen die wat minder hebben te besteden. Leuk toch als jouw jurkje weer intensief gebruikt gaat worden?

 • Als het goed is heb je nu elk kledingstuk in handen gehad. Heb je alles wat niet meer past klaarliggen voor iemand anders. Kapotte kleding apart (dat gaat weg of worden oude lappen) en de kleding die moet worden gewassen of vernaaid ook apart gelegd om mee bezig te gaan.
 • En nu komt iets waar ik dus mijn werk van heb gemaakt, naast werken in een gave modewinkel. Want nu ligt al die mooie kleding daar in je frisse kast. En dan is het zaak dat je ook alles lekker gaat dragen. Dus ga eens kijken of je mooie combinaties kan maken. Wat mis je? Een goede jeans, een jasje, een shirt, een jurkje wat je combineert met al die mooie vestjes van je? De mogelijkheden zijn eindeloos en toch vinden veel vrouwen dit lastig.
 • Pak pen en papier en schrijf op wat je nodig hebt om alles weer te kunnen dragen. En dat is je lijstje voor het shoppen. Vergeet niet sokken en ondergoed!
 • Je kast is nu weer op orde. YEAH!!! Nu nog even naar een leuke kledingwinkel om je missende items in te slaan.

Winkelen gaat nu natuurlijk even niet op de normale manier, gelukkig zijn de meeste kledingwinkels nog gewoon open en hebben ze goede regels om jou veilig te laten shoppen.

PS: als je dezelfde kledinghangers koopt ziet het er meteen mooi uit!
Merk je dat je het lastig vindt om orde te scheppen in die kledingkast van je? Vind je het moeilijk om combinaties te maken?
Geen nood! Ik kom je zo snel mogelijk helpen. Ik kom op gepaste afstand met je meekijken. En ik ben naast kledingcoach ook enorm fan van orde en structuur dus ik help je graag om je kledingkast weer op orde te brengen. Marie Kondo kan goed orde aanbrengen, maar Alieke Dijkshoorn kan er ook wat van ;). Kom maar op, ik help je graag!

Bel of app me.
Of stuur een mailtje naar info@sara-yu.nl