Blog

Spreek de waarheid

‘Al het goede’

‘Al het goede, al het ware
Alle schoonheid komt van God
Hij alleen geeft levensadem
Wat Hij aanraakt bloeit weer op’

Ik luisterde vanochtend het lied ‘Al het goede’ van Kinga Ban. En ik heb deze in de herhaling gezet om de tekst eens goed te beluisteren. Sjonge wat een krachtige woorden! Ik geloof zo in deze waarheid van God. In Zijn woorden zit al het goede, al het ware en alle schoonheid. De woorden van God brengen leven en bloei en ook in ons leven werkt dat op deze manier.

Laat de woorden van mijn mond en de overdenking van mijn hart welgevallig zijn voor Uw aangezicht, Heere, mijn rots en mijn Verlosser!
– Psalm 19:15 HSV –

Woorden van God uitspreken geeft leven. Bloei in levens, relaties, situaties en onszelf. In Spreuken 18:21 staat: ‘Dood en leven zijn in de macht van de tong, wie hem liefheeft, zal de vrucht ervan eten’. God gebruikt woorden om te scheppen. Dit lees je al in Genesis toen God de schepping maakte. God
maakte ons, jou naar Zijn evenbeeld. Wij mogen ook met woorden van God leven brengen.
Hoe vaak gebruiken we onze mond niet om negatieve woorden uit te spreken, vooral ook over onszelf. Hoe vaak hoor je bijvoorbeeld vrouwen als ze kleding passen niet over zichzelf uitspreken: ‘Ik ben dik’, ‘Ik zal nooit slank zijn’, ‘Ik krijg nooit een man met zulke lovehandles’, ‘Ik vind mezelf lelijk’. Ik heb zelf ook vaak hardop negatieve dingen over mezelf gesproken. Maar als we gaan beseffen hoeveel kracht in onze woorden ligt, dan zijn deze woorden zo schadelijk!

We zijn gemaakt om met woorden te communiceren. As we spreken dan wordt ons lichaam, onze ziel en onze geest attent gemaakt op onze woorden. Daarom is het zo belangrijk dat onze woorden vol zijn van leven en van hoop. De meeste simpele manier om goede woorden te vinden om over jezelf te spreken is simpelweg ze te vragen aan God, je Vader, hoe Hij je ziet! Wat vindt Hij zo mooi aan jou? Wat heeft Hij voor jou in petto? Als we gaan horen van God hoe Hij naar ons kijkt dan kunnen we ons denken conformeren aan wat Hij zegt over ons. En kan onze verwonde ziel genezen door de waarheid van God uit te spreken.
Vraag God om aan jou te vertellen hoe Hij naar jou kijkt. En schrijf het op! Dan kun je er telkens weer naar kijken en het hardop over jezelf uitspreken. Als ik gedachtes krijg die niet overeenkomen met wat God over mij zegt dan spreek ik Gods waarheid hardop over mezelf uit. Onze woorden hebben kracht. Als wij spreken dan luistert de wereld om ons heen. Door de woorden van God, de beloftes van God te horen en uit te spreken zal God je helpen je toekomst te vormen zoals Hij dat voor ogen heeft.

Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over je koester, spreekt de Heere. Het zijn gedachten van vrede en niet van onheil (kwaad), namelijk om je toekomst en hoop te geven.
– Jeremia 29:11 HSV –

Kijk wat een prachtige woorden Kinga Ban gebruikt in haar lied:
‘Al het goede, al het ware
Alle schoonheid komt van God
Hij alleen geeft levensadem
Wat Hij aanraakt bloeit weer op’

Als jij begint om woorden van God te spreken over je lichaam, geest en ziel, dan geeft God Zijn kracht daaraan en zal er weer leven komen op gebieden waar geen groei en bloei meer was. Waar woorden van dood hun werk hebben gedaan, daar mag je met woorden van leven, woorden van God, weer leven gaan brengen in situaties, in relaties, over jezelf.

Gebed:
Vader ik vraag vergeving voor het spreken van schadelijke woorden over mezelf. Ik dank U dat U mij woorden van leven geeft. Mogen mijn woorden zegen brengen voor mezelf en anderen en U eren.

PS: ik praat graag met jullie door! Laat daarom hieronder een reactie achter als je iets kwijt wil, bemoedigd bent, een vraag hebt etc..